Mitä olisikaan joulupöytä ilman lämmittävän mausteista joululimppua?
Jokaisella perheellä on varmasti tähän leipään oma reseptinsä, mutta itse luotan vanhaan reseptiin joka löytyy Kotilieden leivontakirjasta jonka olen äidiltä saanut joululahjaksi ehkä vuonna -87.
Tällä ohjeella onnistuu varmasti pyöräyttämään mehevän joululimpun. 🙂
JOULULIMPPU ( 4- 6 KPL )
1 l piimää
100 g tuorehiivaa
3/4 dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl anista tai fenkolia
1 rkl suolaa
6 dl ruisjauhoja
yhteensä n. 16 dl vehnä- ja hiivaleipäjauhoja
( 1 dl rusinoita tai viikunanpalasia )
voiteluun siirappivettä
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää siirappia, mausteet, suola ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja tai osaksi hiivaleipäjauhoja. Alusta taikina napakaksi.
- Kohota liinan alla huoneenlämmössä vedottomassa paikassa n. 30 min.
- Vaivaa taikina, lisää halutessasi rusinoita tai viikunoita. Leivo taikinasta 4-6 pyöreää limppua tai pötkylää jotka paistat suorakaiteen muotoisissa vuoissa.
- Kohota leivät liinan alla. Voitele siirappivedellä ja pistele haarukalla pintaan muutama reikä.
- Paista 200 asteessa n. 40 min. Loppuvaiheessa voit alentaa lämpöä 150 asteeseen.
Limput ovat hyvinsäilyviä ja maku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.
Joululimput ovat tietenkin myös suosittuja lahjoja joulunaikaan. 🙂
Vastaa